Najlepsi lekarze od USG i Gastroskopii we Wrocławiu.

ŚRÓDZIEMNOMORSKIE ZDROWIE

27
KWI

Lekarz Wrocław Lekarz Wrocław dieta, trawienie, układ pokarmowy, dieta śródziemnomorska, zdrowie, błonnik dieta, trawienie, układ pokarmowy, dieta śródziemnomorska, zdrowie, błonnik

Dieta śródziemnomorska uznana jest na całym świecie za najzdrowszą. Opiera się głównie na nawykach żywieniowych krajów południowej Europy z naciskiem na żywność roślinną, oliwę z oliwek, ryby, drób, fasolę, ziarna – które są bardzo dobre dla pracy całego układu trawiennego. Dieta śródziemnomorska chroni również przed zachorowaniem na choroby układu pokarmowego. Okres wiosenno – letni to dobry czas dla Polaków do stosowania właśnie tej słonecznej diety. Dlaczego warto ją stosować? O tym przeczytacie w dalszej części naszego artykułu.

To co jest charakterystyczne dla tradycyjnego stylu gotowania krajów nad Morzem Śródziemnym to wybór świeżych warzyw takich jak pomidory, jarmuż, brokuły, szpinak, marchew, ogórki, cebula, bakłażan. Owoców ze szczególnym naciskiem na jabłka, banany, figi, daktyle, winogrona, melony. To także wysokie spożycie roślin strączkowych, fasoli, migdałów, orzechów włoskich, nasion słonecznika, orzechów nerkowca. 

W tej diecie nie może również zabraknąć produktów pełnoziarnistych takich jak: pszenica, owies, jęczmień, kasza gryczana, kukurydza i brązowy ryż. Jeśli chodzi o tłuszcz to głównym źródłem jest oliwa z oliwek, zaraz obok znajduje się awokado.  Sery i jogurty, zwłaszcza greckie są głównie spożywanymi produktami mlecznymi. Ten plan żywieniowy zawiera umiarkowane ilości ryb i drobiu takich jak kurczak, kaczka, indyk, łosoś, sardynki, a nawet ostrygi!

W diecie krajów Morza Śródziemnego znajdują się również niewielkie ilości jaj, bardzo ograniczone ilości czerwonego mięsa. Zawiera również kieliszek czerwonego wina (ze względu na obecność cennych przeciwutleniaczy), głównym napojem jest woda! 

Dietę śródziemnomorską wyróżnia niska zawartość tłuszczów trans, a także brak obecności rafinowanych olejów oraz wysoko przetworzonych mięs i produktów spożywczych, a także słodyczy i gazowanych, słodkich napojów. 

Taka kombinacja wszystkich wymienionych elementów przynosi korzyści zdrowotne. Badania wykazały, że ten rodzaj diety zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża wysoki poziom cholesterolu, chroni przed otyłością, stabilizuje ciśnienie tętnicze, skutecznie wspomaga pracę układu pokarmowego, poprawia metabolizm oraz trawienie. Jest również skutecznym sposobem na pozbycia się nieprzyjemnych problemów takich jak wzdęcia oraz zaparcia. 

Koncentracja na pokarmach roślinnych i naturalnych źródłach oznacza, że dieta śródziemnomorska zawiera takie składniki odżywcze jak zdrowe tłuszcze (wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych), błonnik (promuje zdrowe trawienie i zmniejsza ryzyko zachorowań na raka jelita grubego), witaminy i składniki mineralne (owoce i warzywa dostarczają cenne składniki odżywcze, ponadto chude mięso dostarcza witaminę B12, która nie występuje w pokarmach roślinnych).

Jak włączyć dietę śródziemnomorską?

Przy stosowaniu diety śródziemnomorskiej ważne jest przestrzeganie kilku zasadach: należy koncentrować na owocach i warzywach. Warto codziennie jeść fasolę, rośliny strączkowe, orzechy, produkty pełnoziarniste. Wszystkie posiłki należy przyprawiać ziołami zamiast używania soli czy cukru. Potrawy należy przygotowywać z dodatkiem oliwy zamiast stosowania masła czy margaryn. Warto skupiać się chudym mięsie oraz rybach, a także ograniczać spożywania czerwonego mięsa, słodkich produktów. Jedzenie zawsze powinno być świeże i nieprzetworzone. Dieta śródziemnomorska powinna być również połączona z aktywnością fizyczną dla najlepszego rezultatu. 

 

 

< powrót do listy artykułów